OP locatie

Circular Food Center & The Chocolate Factory in Meierijstad

Ontwikkel je eigen chocoladereep, helemaal verspillingsvrij, en ontdek de wereld van techniek. Leerlingen gaan hier straks mee aan de slag in The Chocolate Factory, een leer-werk ‘experience’ op de Noordkade in de gemeente Meierijstad. Het talent van jongeren benutten, food-bedrijven en onderwijs samenbrengen en innoveren voor meer circulaire voedselketens: het komt samen rondom de levensechte chocoladeproductielijn. Stichting WerkEnLeren is initiatiefnemer van dit ambitieuze project. Daarnaast investeren Bouwbedrijf Van De Ven, Gemeente Meierijstad en Provincie Noord-Brabant in de unieke leerwerkomgeving. Het wordt tevens de thuisbasis van het Circular Food Center.

Jongeren, techniek en food

In The Chocolate Factory kunnen leerlingen experimenteren en ervaringsgericht leren door zelf achter de knoppen van de productielijn te zitten, een verpakking te ontwerpen of de logistiek te regelen. Alle zintuigen worden geprikkeld: met wonderlijke machines en in attracties beleven jongeren het productieproces rondom chocolade. Techniekonderwijs speelt een hoofdrol en ook het bedrijfsleven is betrokken: jonge (technisch) geschoolde mensen zijn immers hard nodig in de foodsector. Initiatiefnemer Henk Maas van de stichting WerkEnLeren: “Het meest bijzonder is nog dat deze toren straks door leerlingen van Praktijkonderwijs, VMBO, MBO en HBO/WO gerund zal worden.”

Thuisbasis Circular Food Center in The Chocolate Factory

Scholieren leren in The Chocolate Factory alles over produceren, logistiek, techniek, verpakkingen, design, marketing en sales én over verspillingsvrije voedselproductie. Want ook het Circular Food Center, als kennis- en ontmoetingscentrum rondom circulaire voedselketens, krijgt er een plek. Dat past perfect bij de ambitie in het in 2022 gepresenteerde coalitieakkoord van de gemeente Meierijstad: “circulariteit is het nieuwe normaal in het denken en handelen bij bedrijven, inwoners en verenigingsleven”. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk moet het Circular Food Center een trekpleister worden. De ambitie die hier centraal staat is immers flink: 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten houden, vóór 2030. Met dit duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties (12.3) krijgt het Circular Food Center zelfs internationale allure.

HISTORISCH ERFGOED

The Chocolate Factory en het Circular Food Center worden gevestigd in de NPF-toren. Die toren is misschien wel het meest bijzondere historisch erfgoed op het industriële terrein van Cultuur Haven Veghel. Nu is dat een culturele hotspot, vroeger was hier Europa’s grootste mengvoerfabriek gevestigd. De indrukwekkende staalconstructies, trappen, buizen en trechters in de toren sluiten naadloos aan bij de beoogde sfeer en inrichting. Verleden en toekomst komen er samen en de bruisende locatie ademt de sfeer van ‘food’.